Úvod > > Zelená káva pomáha pri kontrole hladiny krv...

Zelená káva pomáha pri kontrole hladiny krvného cukru - nové dôkazy

Aktualizované: 11/04/2019
Vedci opísali dôkazy, že prírodné látky extrahované z nepražených kávových zŕn môžu pomôcť pri kontrole zvýšených hladín krvného cukru a telesnej váhy, ktoré vyplývajú z cukrovky druhého typu. Prezentácia týkajúca sa kyseliny chlorogénovej, dostupnej ako potravinový doplnok, bola súčasťou 245. celonárodného seminára a výstavy Americkej chemickej spoločnosti.

Vedúci výskumu zdôraznil, že cukrovka typu 2, najčastejšia forma cukrovky, má celosvetovo vzrastajúcu tendenciu. Iba v USA na túto chorobu trpí 26 miliónov ľudí. Pri cukrovke druhého typu nedokáže pankreas vyprodukovať dostatočné množstvo inzulínu, ktorý umožňuje telu využívať cukor. Prípadne bunky vplyvu inzulínu odolávajú. Hladiny krvného cukru stúpajú, vzrastá riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice a iných zdravotných problémov. Súčasná liečba sa zameriava na orálnu medikáciu, ktorá stimuluje sekréciu inzulínu a/alebo redukuje rezistenciu voči inzulínu. Druhou možnosťou sú diétne zmeny, ktoré kontrolujú hladiny krvného cukru a znižovanie hmotnosti, ktoré redukuje odolnosť voči inzulínu.

„Obyčajná tableta alebo kapsula, ktorá by súčasne pomohla pri kontrole krvného cukru a zároveň podporila chudnutie, by bola hlavnou výhodou v liečbe cukrovky typu 2. Náš vlastný výskum a štúdie publikované inými odborníkmi predpokladajú, že by takáto liečba skutočne mohla existovať. K dispozícii je dostatok epidemiologických a iných dôkazov, že konzumácia kávy znižuje riziko cukrovky druhého typu.“, tvrdí autor štúdie.

Jedna rozsiahla štúdia preukázala až 50% zníženie rizika pre ľudí, ktorí pili sedem šálok kávy denne v porovnaní s tými, ktorí denne vypili iba dve šálky. Snahou odborníkov je čo najjednoduchšie a najjasnejšie objasniť verejnosti súvislosť medzi kávou a cukrovkou. Dôkazy smerujú ku kyseline chlorogénovej, ako aktívnej zložke v káve, ktorá funguje ako prevencia cukrovky a zlepšuje kontrolu glukózy v prípade normálnych, prediabetických a diabetických ľudí.

Kyselina chlorogénová patrí do rodiny prvkov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v jablkách, čerešniach, slivkách, sušených slivkách a v inom ovocí a zelenine. Káva je vyzdvihovaná kvôli jej popularite ako nápoj a je zároveň hlavným potravinovým zdrojom tohto prvku. Veľké množstvá kyseliny chlorogénovej sa nachádzajú v zelených, nepražených kávových zrnách. Avšak, vysoká teplota používaná pri pražení kávy, veľmi znižuje hladiny kyseliny chlorogénovej. Výskum bol teda zameraný na užívanie koncentrovaných extraktov zo zelených kávových zŕn, ktoré obsahujú väčšie množstvo kyseliny chlorogénovej.

Vo vyššie uvedenej štúdii tím odborníkov zistil, že ľudia s nadváhou alebo obézni, ktorý takýto extrakt užívali, znížili za 22 týždňov svoju telesnú hmotnosť o približne 10 percent. Nová štúdia sa pokúšala zdokumentovať vplyv rôznych dávok komerčného extraktu zo zelenej kávy na hladiny krvného cukru. Zúčastnilo sa jej 56 mužov a žien s normálnymi hladinami krvného cukru. Podstúpili test glukózovej tolerancie, aby sa zistilo, ako ich telo reaguje na cukor. Potom v určitom období užívali 100, 200, 300 alebo 400 miligramov extraktu v kapsliach a zapíjali ich čistou vodou. Nasledoval ďalší glukózový test, v ktorom bolo možné sledovať vplyv extraktu zo zelenej kávy.

Vplyv extraktu zo zelenej kávy bol tým výraznejší, čím bola dávka vyššia. Neboli potvrdené žiadne zjavné gastrointestinálne vedľajšie účinky. Všetky veľkosti dávok extraktu zo zelenej kávy, vzhľadom na pôvodné čisté glukózové testy, podstatne zredukovali krvný cukor. Maximum krvnej glukózy sa objavilo v tridsiatej minúte a bolo o 24 percent nižšie než pôvodná hodnota pri užití 400 mg extraktu zo zelenej kávy. Krvná glukóza v 120. minúte bola o 31 percent nižšia.

Hodnotenie obsahu
Bez hodnotenia