Bohaté, pevné, žiarivé vlasy si vyžadujú správnu starostlivosť. Nepatrí sem iba pravidelné umývanie a strihanie, ale tiež zdravé stravovanie. Strata vlasov a celkovo redšie vlasy môžu byť výsledkom mnohých faktorov. Môže ísť napríklad o nesprávny jedálniček s nedostatočným príjmom proteínov, čiže bielkovín. Stáva sa to hlavne počas nárazových diét. Pritom k rastu zdravých vlasov vám môže dopomôcť zdravá, vyvážená strava, v ktorej nechýbajú všetky možné formy proteínov, či už živočíšnych alebo rastlinných.
Ak podľa odborníkov nedostáva vaše telo dostatok proteínov zo stravy, spustí racionalizačný proces a začne s obmedzeným využívaním tých zásob, ktoré má k dispozícii. Potenciálne je teda možné, že sa v rámci týchto opatrení rozhodne telo pozastaviť či obmedziť rast vlasov. To znamená, že vlasy postupne zostarnú, časom zostanú krehké a bude na nich vidno akási celková únava. Ak u vás pokračuje znížený príjem proteínov, povedzme dva až tri mesiace, začnete na sebe badať úbytok vlasov. Odporúčaný je pritom denný príjem proteínov na úrovni 45 až 55 gramov.
Aby ste z plodov mora vyťažili požadovaný podiel proteínov, mali by ste ich za týždeň zjesť minimálne 200 g. Pod plodmi mora sa v tomto kontexte myslia hlavne tie s obsahom tuku, teda krevety, losos, tuniak. Sú bohaté na omega-3-mastné kyseliny, esenciálne kyseliny, ktoré vaše telo nedokáže vytvoriť. Ako bonus k hydratácii vlasov a zachovaniu pevných vlasov, dokážu pomôcť pri zmiernení depresií a výkyvov nálad. Tiež znižujú riziko srdcových ochorení a artritídy. 85 gramová porcia lososa obsahuje 5,4 gramov tuku, z toho 2,2 gramu tvoria omega-3-polynenasýtené tuky.
Mnohé potraviny s obsahom proteínov, či už živočíšne alebo rastlinné, sú zároveň bohatými zdrojmi železa. Železo je pre rast vlasov podstatné. Jeho nedostatok môže viesť k dlhodobej strate vlasov. Železo pomáha telu aj pri tvorbe červených krviniek a je zodpovedné za tvorbu hemoglobínu a myoglobínu. Medzi potraviny bohaté na železo patria strukoviny, červené mäso (najmä hovädzie), ale aj hydina s tmavým mäsom a niektoré morské plody. 80 gramová porcia chudého mäsa obsahuje 1,56 miligramov železa, zatiaľčo 80 gramová porcia lososa obsahuje iba 0,68 miligramov. Takáto porcia hovädziny poskytuje 8,6 až 19,6% denného odporúčaného príjmu železa. V prípade lososa je to iba 3,8% až 8,5% odporúčaného denného príjmu.
Inak ako pri ostatných živinách, práve príliš veľa vitamínu A môže mať za následok zlú kvalitu vlasov. Ak má telo priveľa vitamínu A, prestanú vaše vlasy rásť. Ako vitamín rozpustný v tuku, ak je ho nadbytok, ukladá sa v tele. Odporúčaný denný príjem vitamínu A je 700 až 1300 mikrogramov denne. Najvyššie koncentrácie vitamínu A sú v pečeni a rybom oleji, vrátane celých rýb, napríklad losos. 80 gramová porcia hovädzej pečene pokrýva vyše 400 percent dennej hodnoty, pričom losos má iba 4% dennej hodnoty. Obe hodnoty vychádzajú z diéty s dennými príjmom 2000 kalórií. Ak pravidelne jete hovädziu pečeň, alebo užívate výživové doplnky s obsahom vitamínu A, sledujte si príjem vitamínu A, aby ste sa uistili, že ho nemáte priveľa a nebojkotujete rast svojich vlasov.