biome.sk
biome.sk
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články
  4. /
  5. Vrásky

Goji Berry a spomalenie starnutia

Aktualizované: 30-05-2020 forum Diskusia 0
Prejsť na súvisiace produkty

Podľa legendy objavili goji počas svojich potuliek po Tibetských horách pred stovkami rokov budhistickí mnísi. Tí, ktorí ich našli a ochutnali, aj tí, ktorí ich neskôr zaradili do svojho jedálnička, sa mali dožiť oveľa vyššieho veku než ostatní.

O goji sa odpradávna tvrdí, že „odďaľuje smrť“. Nemáme žiadne dôveryhodné štúdie, ktoré by ich účinky potvrdili. No vieme, že všetky bobuľoviny sú továrňami na antioxidanty, sú plné živín, aminokyselín, karotenoidov a polysacharidov, čo z tejto ingrediencie robí neodmysliteľnú súčasť zložiek prípravkov proti starnutiu.

Goji – základné info

Rastlina goji berry je známa aj ako „vlčia bobuľa“. Ide o drevený ker pochádzajúci z Ázie, čiastočne z Číny. Botanický názov je „lycium barbarum“, druhovo patrí do rovnakej rodiny ako zemiak, rajčina, baklažán, ľuľkovec zlomocný a tabak.  Vyhovuje mu suchá, piesčitá pôda, má rozsiahly koreňový systém, vďaka ktorému dokáže prekonať obdobia sucha. Má rád slnečné stanovisko.

Listy majú tvar vajca, so zaoblenými alebo guľatými koncami. Kvety rastú v skupinách po jednom až po troch, majú trúbkovitý tvar, sú fialovej alebo bielej farby. Kvitnú od júna do septembra. Ovocie je jasno oranžovo-červené, oválneho tvaru. Bobule obsahujú 10 až 60 malých žltých semienok.  Dozrievajú od júla do októbra, ale keďže sa ľahko ničia, je nutné zbierať ich veľmi opatrne. Ich chuť je sladká a zároveň jemne trpká – niečo medzi brusnicou a čerešňou. Najlepšie sa uchovávajú sušené alebo varené.

Zdravotné benefity goji

Údajná schopnosť goji podporiť dlhý život bola zaznamenaná už v prvej čínskej encyklopédii o rastlinách, „Materia Medica“, ktorú Shen Nong zostavil v prvom storočí pred naším letopočtom. Goji bola označená ako „mimoriadne tonikum“ medzi bylinkami. Ľudia by ju mali užívať dlhodobo. Zaistia si tak dlhú mladosť a duševnú pohodu.

Goji sa užívala aj na posilnenie pečene, prečistenie krvi, ochranu zraku, nadobudnutie energie. Novšie výskumy zistili, že goji obsahuje veľké množstvá antioxidantov, ktoré môžu podporiť imunitný systém a pomôcť pri prevencii chorôb ako napríklad ochorenia srdca. Goji je bohaté na vitamín A, ktorý, ako je známe, pomáha udržiavať zdravý zrak.

Podľa čínskej štúdie z roku 1994 udávalo 79% ľudí chorých na rakovinu lepší postup liečby, ak svoju životosprávu obohatili o goji. Niektoré laboratórne štúdie ukázali, že antioxidanty obsiahnuté v goji môžu zabrániť rastu rakovinových buniek, znížiť hladiny cukru v krvi a tiež hladiny zlého cholesterolu. Je potrebné urobiť viac štúdií, no doterajší výskum goji pre oblasť liečby rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb je sľubný.

Poznámka: Goji má niektoré antikoagulačné vlastnosti, takže je vhodné, nekombinovať ju s liekmi na riedenie krvi.

Goji a výhody pre pleť

Najvzrušujúcejším benefitom goji je jej účinok proti starnutiu. Tu sú niektoré z dôvodov, pre ktoré vedci toto ovocie považujú za významné pri udržiavaní zdravej, mladistvej pleti:

Ukázalo sa tiež, že goji zvyšuje produkciu adenozíntrifosfátov až o takmer 20%. Ide vlastne o bunkovú energiu pre pleť a telo. A čo je dôležité pre udržanie optimálneho fungovanie buniek, môže zvýšiť samoregeneračnú schopnosť kože.

Vyskúšajte goji!

Spojte si všetky tieto vlastnosti do jedného celku a máte silnú ingredienciu proti starnutiu, ktorá funguje na mnohých úrovniach. Je to úžasný príklad prírodnej zložky. Väčšina syntetických a chemických ingrediencií poskytujú jednu, nanajvýš dve výhody. Na druhú stranu, prírodné ingrediencie ponúkajú viacero výhod naraz.

Diskusia

Ak chcete položiť otázku, prejdite na plnú verziu tohto článku