biome.sk
biome.sk
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články
  4. /
  5. Prostata

Pygeum africanum a prostata

Aktualizované: 30-05-2020 forum Diskusia 0
Prejsť na súvisiace produkty

Čo je Pygeum africanum

Pygeum africanum je bylinný liek, ktorý je vyrobený z kôry stromu "Prunus africana, tiež známeho ako Pygeum africanum, Pygeum, Iron Wood, (Red) Stinkwood, Africká slivka,  Africká višňa a horké mandle. Je to vždyzelený strom pôvodom z vyšších nadmorských výšok strednej a južnej Afriky.

Historické informácie o Pygeum africanum

Záujem o túto rastlinu začal v osemnástom storočí. Prášok z kôry bol používaný africkými domorodcami ako prírodný prostriedok na liečbu problémov s močovým ústrojenstvom. Európski cestovatelia sa od juhoafrických kmeňov naučili ako zmierniť nepohodlie močového mechúra a liečiť to, čo bolo nazývané starcova choroba kôrou. V severozápadnej Afrike sa kôra spolu s listami a koreňmi ponorí do vody a používa sa na liečbu horúčky. V oblasti Mount Cameroon sa marinovaná  kôra používa ako tonikum a na liečbu infekcií hrudníka.

Názov lieku, Pygeum, pochádza z názvu rastliny, ktorá bola objavená Gustavom Mannom počas jeho prvého európskeho výskumu Kamerunských vrchov v západnej Afrike v roku 1861.

Aktuálne informácie a výskum Pygeum africanum

Dnes vieme, že Pygeum obsahuje veľa účinných zložiek vrátane štyroch fytosterolov nielen dobre známeho beta-sitosterolu, ale aj beta-sitosteron a kampesterol. Všetky z nich majú protizápalové účinky a zabraňujú zápalu v prostate. Pygeum tiež obsahuje kyselinu ursolovú a oleanovú, ktoré bránia opuchom, a n-dokozanol a tetrakozanol, ktoré blokujú hromadenie cholesterolu v prostate.

Extrakty z Pygeum africanum sa v súčasnej dobe používajú na liečbu prostatitídy, benígnej hyperplázie prostaty (BHP) a rakoviny prostaty. Rakovina prostaty je vlastne najčastejšie diagnostikovanou formou rakoviny u mužov a druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu.

Klinické štúdie realizované od roku 1970 oznámili, že Pygeum významne znižuje problémy so začatím močenia, časté močenie, bolesť pri močení, a to, koľkokrát musia pacienti vstávať v noci na močenie u mužov, ktorí majú mierne až stredne silné príznaky. Tento výskum podporuje bežné využívanie tejto látky ako liečbu BHP v Európe. Bylina je menej bežne používaná v Spojených štátoch, kde sa častejšie používajú lieky na predpis alebo bylina Saw Palmetto, ale ponúka rôznorodý doplnok na podporu prostaty.

Diskusia

Ak chcete položiť otázku, prejdite na plnú verziu tohto článku