biome.sk
biome.sk
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články
  4. /
  5. Akné

Ako liečiť akné a vyrážky?

Aktualizované: 21-09-2023 forum Diskusia 0
Prejsť na súvisiace produkty

Obsah:

  1. Čo spôsobuje akné a vyrážky?
  2. Ako spirulina pomáha pri akné?
  3. Ako pomáha šípka pri akné?
  4. Ako pomáha aloe vera pri akné?
  5. Ako probiotiká pomáhajú pri akné?
    1. Kožný mikrobióm
  6. Ako kyselina hyalurónová pomáha pri akné?
  7. Ako vitamíny pomáhajú pri akné?
    1. Vitamíny B komplexu
    2. Zinok
    3. Vitamín A
    4. Vitamín E
  8. Ako pomáha levanduľový olej pri akné?
  9. Ako čajovníkový olej (tea tree oil) pomáha pri akné?
  10. Ako sebaryl pomáha pri akné?
  11. Ako pomáha tekvicový enzým pri akné?

Čo spôsobuje akné a vyrážky?

Akné je spôsobené zápalom kože a postihuje najmä mazové žľazy, ktoré produkujú sebum, prirodzený kožný maz, ktorý udržuje pokožku lubrikovanú. Problémy však nastávajú, keď sa tvorí príliš veľa mazu. To vedie ku vzniku klasickej „mastnej pleti“ mnohých ľudí trpiacich na akné. Nadmerný maz a odumreté kožné bunky blokujú kožné folikuly a objavujú sa ako čierne bodky. Tieto zablokované póry sú živnou pôdou pre ďalšie infekcie a zápaly. Vyrážky sa objavujú ako papuly (červené hrbolčeky) a pustuly (biele bodky). Existujú rôzne faktory, ktoré môžu spustiť akné, vrátane hormonálnych, diétnych a environmentálnych faktorov. Vznik akné môže byť ovplyvnený aj stresom, toxínmi v životnom prostredí, zápalom, zdravím čriev, génmi, hormónmi, drsnými čistiacimi prostriedkami a prípravkami na starostlivosť o pleť.

Ako spirulina pomáha pri akné?

Protizápalové vlastnosti spiruliny pomáhajú zmierňovať opuchy, akné a tiež zabraňujú tvorbe ďalších vyrážok. Spirulina zvyšuje metabolizmus pokožky, čo umožňuje jej rýchlejšie hojenie a tiež zabraňuje premnoženiu baktérií. Okrem konzumácie môže byť spirulina použitá v produktoch starostlivosti o pleť na boj proti problémom s akné.

Ako pomáha šípka pri akné?

Šípky sú prírodným zdrojom vitamínu C, silného antioxidantu, ktorý dokáže pomôcť so všetkým, od nepravidelnej pigmentácie až po produkciu kolagénu. Šípka tiež obsahuje vysoké množstvo kyseliny linolovej. Ľudia so sklonom k akné pritom majú nižšie hladiny kyseliny linolovej, ktorá mení prirodzenú produkciu kožného mazu (sebum). Výsledkom je hustý, lepkavý kožný maz, ktorý môže upchať póry a spôsobiť praskanie pokožky. Zvýšenie hladín kyseliny linolovej môže pomôcť regulovať produkciu kožného mazu a v konečnom dôsledku minimalizovať vyrážky. Vitamín A je ďalšou kľúčovou zložkou šípok. Predpokladá sa, že vitamín A minimalizuje množstvo kožného mazu, ktoré pokožka produkuje. Navyše, v závažných prípadoch môže akné pleť zjazviť. Šípka môže pomôcť znížiť zápalové akné, zbaviť sa jaziev po akné a vyčistiť pokožku.

Ako pomáha aloe vera pri akné?

Aloe vera sa tradične používa na rôzne typy podráždenia pokožky. Čerstvé listy je možné z rastliny odlomiť, gél vytlačiť a aplikovať priamo na pokožku. Existuje dobrý dôvod, prečo sa aloe vera používa pri mnohých kožných problémoch – má antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. To znamená, že aloe vera môže pomôcť znížiť opuch. Priloženie aloe vera na červený, opuchnutý pupienok môže pomôcť znížiť citlivosť a bolesť. Aloe vo všeobecnosti tiež hojí rany, takže môže pomôcť pri hojení drobných vyrážok a raniek po akné.

Ako probiotiká pomáhajú pri akné?

Zdravé črevo je do značnej miery ovplyvnené súborom mikróbov, ktoré žijú v čreve, známom ako črevný mikrobióm. Črevný mikrobióm ovplyvňuje zdravie čriev nielen lokálne, ale má aj ďalekosiahle účinky na celé telo. Podieľa sa na mnohých bežných kožných ochoreniach, ako je ekzém, psoriáza a akné.

Črevo môže ovplyvňovať zdravie kože prostredníctvom toho, čo sa nazýva os črevo-koža. Keďže 70 % imunitných buniek sa nachádza v čreve, črevné mikróby môžu ovplyvniť funkciu imunitných buniek. V ideálnom prípade to vedie k zvýšeniu produkcie protizápalových mediátorov (cytokínov) a zníženiu hladín prozápalových cytokínov. Avšak dysbióza, nerovnováha medzi priateľskými a škodlivejšími baktériami v čreve, je často prítomná aj v akné a môže mať negatívne účinky na imunitné reakcie.

star_border star_border star_border star_border star_border
star star star star star
25 € 19 EUR

Kožný mikrobióm

Rovnako ako črevo, aj koža je kolonizovaná vlastnou zbierkou mikróbov nazývaných kožný mikrobióm. Bežné baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú na koži, zahŕňajú stafylokoky, korynebaktérie, propionibaktérie, brevibaktérie a mikrokoky. Zloženie kožného mikrobiómu sa líši od človeka k človeku na základe faktorov ako je vek, pohlavie a prostredie. Kolonizácia kože baktériami Propionibacterium acnes je spojená s akné a môže vyvolať zápalovú reakciu.

Ako kyselina hyalurónová pomáha pri akné?

Kyselina hyalurónová pomáha udržiavať pokožku hydratovanú bez toho, aby ju zaťažovala. Čo môže urobiť pre pleť so sklonom k akné?

Niektoré akné sa môže objaviť v dôsledku nadmernej produkcie mazu. Sebum, mastná látka produkovaná mazovými žľazami, môže upchávať póry a viesť k vyrážkam. Kontrola nadbytočnej produkcie kožného mazu teda môže pomôcť predchádzať upchávaniu pórov a zápalom.

Kyselina hyalurónová nepomáha len uzamknúť vlhkosť. Môže tiež pomôcť kontrolovať produkciu kožného mazu, čo z nej robí potenciálne užitočnú zložku na prevenciu akné. Ľudia s akné môžu mať aj dysfunkciu kožnej bariéry. Kožná bariéra vás chráni pred vonkajšími hrozbami, ako je slnečné žiarenie, vplyvy prostredia a iné. Poškodená bariéra môže viesť k problémom s pokožkou, ako je nadmerná suchosť a akné.

Keďže kyselina hyalurónová pomáha predchádzať strate vody, jej používanie môže zlepšiť funkciu kožnej bariéry, čo môže následne zmierniť začervenanie a znížiť podráždenie.

Ako vitamíny pomáhajú pri akné?

Vitamíny B komplexu

Vitamíny B komplexu podporujú zdravie pokožky mnohými spôsobmi, či už prostredníctvom stravy, doplnkov, produktov osobnej starostlivosti alebo kombináciou týchto troch. Sú účinným a bezpečným spôsobom liečby kožných problémov.

Osem vitamínov skupiny B je potrebných pre takmer každý proces v tele. Pomáhajú premieňať jedlo na energiu a ovplyvňujú zdravie nervového systému, metabolizmu, orgánov, svalov, pokožky a vlasov. Sú tiež nevyhnutné pre rast, vývoj a celkové fungovanie buniek. Ako také ponúkajú výrazné výhody pre zdravie pokožky, pretože naša pokožka sa neustále regeneruje. Čím je pokožka zdravšia, tým rýchlejšie sa obnovuje. Každý vitamín B ovplyvňuje zdravie pokožky inak. Máme však relatívne malý zásobník na vitamíny B, čo znamená, že ho musíme dopĺňať každý deň.

Zinok

Zinok je minerál, ktorý je potrebný pre čistú pleť. Je dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému, ako aj pre jeho antioxidačnú aktivitu. Je užitočný pri všetkých typoch akné, od čiernych bodiek až po pupienky. Zinok je nezápalový minerál, takže nezaťažuje žalúdok ako niektoré iné minerály.

Zinok pomáha hojiť rany, zvyšuje energetický metabolizmus, znižuje riziko mnohých chorôb ako je anémia, a pomáha telu udržiavať zdravý kolagén. Je tiež veľmi dôležitý pre správne fungovanie imunitného systému. Pôsobí antioxidačne aj protizápalovo. Je potrebný na zníženie možnosti vzniku kožných ochorení, porúch chuti alebo čuchu, porúch imunity, cukrovky a diabetických problémov.

Zinok je niekedy považovaný za „minerál krásy“, pretože ho využívajú pokožka, nechty aj vlasy. To je dôvod, prečo sú niektoré z najčastejších príznakov nedostatku zinku lámavé nechty a vypadávanie vlasov. Ľudia s jeho nedostatkom majú častejšie ekzémy, vyrážky a xerózu, čiže suchú, šupinatú pokožku. K týmto vzplanutiam dochádza, pretože najvrchnejšia vrstva kože obsahuje najviac zinku v porovnaní s hlbšími vrstvami kože.

Vitamín A

Vitamín A riadi vývoj kožných buniek. Pomáha bojovať s akné, pretože pomáha odstrániť všetky prebytočné nečistoty a baktérie. Nahromadenie nečistôt, baktérií a prachu môže spôsobiť čierne bodky. Vitamín A tiež pomáha pokožke produkovať kožný maz, ktorý pomáha bojovať proti vyrážkam.

Pomáha pri akné, no má toho v zásobe oveľa viac, napomáha vývoju kostí, posilňuje imunitný systém, zlepšuje nočné videnie, napomáha reprodukcii, podporuje hojenie rán a povzbudzuje zdravú pokožku.

Vitamín E

Vitamín E je jedným z antioxidantov ponúkaných ako potenciálna liečba akné. Vitamín E je protizápalový, čo znamená, že môže pomôcť posilniť imunitný systém a pomôcť pri regenerácii buniek. Tieto vlastnosti môžu pomôcť práve pri zápalovom akné.

star_border star_border star_border star_border star_border
star star star star star
23 € 19 EUR

Ako pomáha levanduľový olej pri akné?

Levanduľové esenciálne oleje, ktoré sa môžu pochváliť mnohými spôsobmi použitia, sú vyrobené priamo z levandule. Použitím špeciálnych destilačných techník je konečným produktom vysoko koncentrovaný extrakt užitočných zlúčenín levandule, plný zdravotných výhod.

Levanduľový olej pôsobí na ničenie baktérií, čo môže zabrániť vzniku a vyliečiť akné. Keď si ho nanesiete na pokožku, uvoľňuje póry a zmierňuje zápaly.

Ako čajovníkový olej (tea tree oil) pomáha pri akné?

Tea tree oil je esenciálny olej so silnými antimikrobiálnymi a protizápalovými účinkami. Je nekomedogénny a neupcháva póry. Tea tree oil ponúka aj niektoré antioxidačné vlastnosti.

Zabíja baktérie, lieči široké spektrum akné. Môže pôsobiť ako na komedonálne akné (čierne bodky, biele bodky, menšie fľaky), tak aj na zápalové akné (veľké, červené pupienky). Zatiaľ čo antibakteriálne a protizápalové účinky z neho robia o niečo lepšiu voľbu pre druhý typ vyrážok, čajovníkový olej zmierňuje komedonálne aj mierne až stredne závažné zápalové akné, čím znižuje počet akné, ako aj jeho závažnosť.

Ako sebaryl pomáha pri akné?

Sebaryl je biotechnologický a botanický komplex špeciálne navrhnutý pre starostlivosť o mastnú pleť a pleť so sklonom k akné.

Sebaryl je schopný:

Hlavnými zložkami sú sulfopeptidy, aminokyseliny a zinočnatá soľ pre reguláciu tvorby mazu, vitamín B pre tlmenie lipogenézy. Obsahuje aj steroidné heterozidy, ktoré sú protizápalové a pôsobia ako autoemulgátor nadbytočných mazových lipidov.

Sebaryl vykazuje významné zníženie množstva aktívnych mazových žliaz a mazotoku. Je regulátorom mazovej sekrécie, ktorý zlepšuje štruktúru a stav mastnej pleti. Je vhodný pre mastnú pleť so sklonom k akné, pleť s lesklým vzhľadom a tiež podráždenú mastnú pleť.

Ako pomáha tekvicový enzým pri akné?

Tekvicový enzým je jemný, ale účinný exfoliátor získaný z tekvice. Fermentáciou tekvice pomocou Lactobacillus lactis a použitím techník selektívnej filtrácie sa izolujú proteolytické frakcie. Tekvicové proteolytické enzýmy pomáhajú tráviť bielkoviny, ktoré sa nahromadili na povrchu pokožky a slúžia na uvoľnenie zachytených baktérií. Zlepšuje bunkovú obnovu prostredníctvom exfoliácie pre hladkú a rovnomernú textúru pokožky.

Diskusia

Ak chcete položiť otázku, prejdite na plnú verziu tohto článku

Čitajte viac

Akné - všetko, čo potrebuješ vedieť
11 užitočných tipov ako sa starať o aknóznu pleť
Náš tip

Tabletky na akné AcneGo 60tbl.

19,00 €
Prípravok na akné, čistejšiu pleť a hebkú pokožku. Unikátne zloženie extraktov, vitamínov, minerálov a probiotík pôsobí proti akné komplexne a s vysokou účinnosťou
Náš tip

Krém na akné AcneGo 50ml.

19,00 €
Jedinečný bio aktívny krém na lokálnu liečbu prejavov akné. Proti masteniu, zmatňujúci.
Novinka

Čistiaca pena na akné AcneGo 200ml.

16,99 €
Čistiaca pena na akné špeciálne vyvinutá na hĺbkové a jemné čistenie tváre a obnovu prirodzenej rovnováhy pokožky