biome.sk
biome.sk
  1. Biome
  2. /
  3. Odborné články
  4. /
  5. Vlasy

Šedivenie vlasov – za ako dlho sa prejaví liečba (podľa výskumov)

Aktualizované: 08-11-2023 forum Diskusia 1
Prejsť na súvisiace produkty

Podľa uskutočnených výskumov boli viditeľné výsledky liečby pozorované v období od 1 do 9 mesiacov. Pokračujte v čítaní ak sa chcete dozvedieť prečo.

Šedivenie vlasov je bežným znakom starnutia a súvisí s komplexným procesom regulácie tvorby melanínu (melanogenézy). Vlasy, ktoré majú zachovanú svoju pôvodnú farbu, sú odpradávna symbolom mladosti a zdravia, na druhú stranu šedivenie znamená starnutie a pokročilý vek človeka.

Šedivenie vlasov, tiež nazývané kanicies (šedivenie vlasov) alebo achromotrichia (bezfarebnosť vlasov), je súčasťou prirodzeného procesu starnutia. Uvádza sa, že celosvetovo má 6–23 % ľudí vo veku 50 rokov 50 % šedivých vlasov. Šedivenie zvyčajne začína okolo 35. roku u belochov, koncom tridsiatky u Ázijcov a okolo 45. roku u Afričanov. Za predčasné šedivenie vlasov sa považuje, keď sa začínajú šediny objavovať pred dosiahnutím veku 20 rokov u belochov, pred dosiahnutím veku 25 rokov u Ázijcov a pred dosiahnutím veku 30 rokov u Afričanov.

U mužov sa šedivé vlasy zvyčajne začínajú objavovať najskôr na spánkoch a bokombradách, potom sa rozšíria na temeno a nakoniec na zátylok. U žien sa šedivenie začína na vlasovej línii a pohybuje sa smerom k temenu. Postupnosť šedivenia vlasov závisí od genetických faktorov. Skorý nástup a objavenie sa prvých šedivých vlasov však nemusí nevyhnutne znamenať rýchly postup šedivenia.

Niektoré príčiny predčasného šedivenia vlasov sú reverzibilné, ako napríklad nutričné nedostatky. Nedostatok vitamínu B12, železa a medi, ako aj závažná proteínová podvýživa sú spojené s hypopigmentáciou vlasov. Medzi ďalšie rizikové faktory spájajúce sa s predčasným šedivením vlasov patrí vegetariánske stravovanie sa a atopia.

Čo spôsobuje šedivenie

Vlasová cibuľka obsahuje melanocyty – bunky, ktore produkujú melanin – vlasové farbivo. Počas rastovej fázy vlasu, ktorá trvá približne 3,5 roka, melanocyty aktívne produkujú melanín a prenášajú ho do kôry vlasu. Rôzne typy melanínu, ako eumelánin a feomelánin, ovplyvňujú farebnosť vlasov. Produkcia melanínu môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi, vrátane autoimunitných procesov a určitých chorôb, ktoré môžu zmeniť farbu vlasov.

Šedivenie vlasov je spôsobené znížením počtu melanocytov, často kvôli oxidačnému stresu, UV žiareniu a iným faktorom. Antioxidanty slúžia na ochranu melanocytov pred poškodením. Šedivenie vlasov môže byť sprevádzané rôznymi ďalšími faktormi, ako je emocionálny stres, znečistenie prostredia a konzumácia alkoholu a fajčenie.

Vitamíny a šedivenie - výskumy

Štúdie suplementácie vitamínu B s pantotenátom vápenatým (Vitamín B5) alebo draslíkom PABA sú jedny z prvých, ktoré sa zameriavajú špecificky na repigmentáciu šedivých vlasov.

Bolo zaznamenané, že úspešná repigmentácia predčasne šedivejúcich vlasov u zdravých pacientov, užívajúcich vysokú dávku pantotenátu vápenatého (200 mg denne), začala už 1 mesiac po liečbe.

Ďalšia 3-ročná štúdia, ktorej sa zúčastnili ženy s predčasným šedivením vlasov vo veku 12–31 rokov uvádza, že 28 % pacientok zaznamenalo repigmentáciu pri dávke 200 mg pantotenátu vápenatého (Vitamín B5) denne, zatiaľ čo 28 % zaznamenalo repigmentáciu pri dávke 100 mg v priebehu 3 mesiacov.

Ďalšia štúdia o repigmentácii sivých vlasov na pacientoch s predčasným alebo vekom podmieneným šedivením vlasov pomocou PABA v dávke 200 mg denne, ukázala subjektívne výrazné stmavnutie vlasov po 2 mesiacoch liečby.

Ďalšia štúdia skúmala účinok PABA vo vysokých dávkach (12–24 g/deň) na šedivé vlasy súvisiace s vekom. Tridsaťpäť percent pacientov zaznamenalo stmavnutie vlasov po 2 až 10 mesiacoch liečby.

Štúdia o použití 100 mg pantotenátu vápenatého (Vitamín B5) s 200 mg PABA denne, na šedivé vlasy (u 27 jedincov bolo šedivenie vlasov podmienené vekom a u 6 šlo o predčasné šedivenie) zistila u 6 % pacientov (všetci boli šediví kvôli vysokému veku) jednoznačnú zmenu farby vlasov. U 21 % pacientov došlo pri klinickom hodnotení po 8 mesiacoch suplementácie k miernej zmene farby.

Vitamíny Folivital Pro AntiGray obsahujú 200mg PABA a 150mg B5 v dennej dávke.

Trpezlivosť

Výsledky výskumov jasne preukazujú, že liečba môže byť účinná. Je však potrebné dodržať dávkovanie a vyzbrojiť sa trpezlivosťou, pretože výsledky sa môžu dostaviť v rôznom čase od začiatku liečby. Príčina šedivenia je u každého rôzna a čas aktivovania tvorby melanínu sa môže u jednotlivcov tiež výrazne líšiť. Pre efektívnejšiu liečbu sa odporúčajú ďalšie doplnky ako vhodný šampón alebo sérum.

Diskusia

Ak chcete položiť otázku, prejdite na plnú verziu tohto článku

Ja som videla zmenu až po 4 mesiacoch. Najprv som brala tabletky, potom som začala aplikovať aj sérum a to mi asi zlepšilo účinok. Ide to do peňazí ale lepšie ako si farbiť vlasy.

Náš tip

Vitamíny proti šediveniu vlasov Folivital Pro Antigray

27,00 €
Kompex vitamínov určený proti šediveniu vlasov s obsahom katalázy

Sérum proti šediveniu vlasov Folivital Pro Antigray 60ml

28,00 €
Sérum s re-pigmentačným komplexom na obnovu pôvodnej farby vlasov
Akcia -10%

Šampón Folivital Pro Antigray 200ml

22,00 € 19,80 €
Šampón novej generácie proti šediveniu vlasov určený pre mužov aj pre ženy.