Obsah:
Prečo vlasy šedivejú?
Šedivé vlasy sú považované za klasický príznak starnutia. A práve preto často vedú ku kríze stredného veku. Toto však môže byť už čoskoro minulosťou. Tím európskych odborníkov uvádza, že nielenže objavil základnú príčinu šedivenia vlasov, ale dokáže tento stav dokonca zvrátiť.[1]
Podľa zistení odborníkov majú šedivenie vlasov na svedomí vysoké množstvá peroxidu vodíka, ktoré sa hromadia vo vlasových korienkoch. Ten bieli vlasy a bráni melanínu, ktorý produkuje farbu, v syntéze pigmentov. Vo vlasoch sa potom spúšťa oxidačný stres a samotné šedivenie.
Čo je to kataláza a ako súvisí so šedivením vlasov?
U mladších ľudí sa neustále opakuje proces, pri ktorom enzým nazývaný kataláza, ktorý zabraňuje šediveniu vlasov tým, že štiepi práve spomínaný peroxid vodíka na vodu a kyslík. Ale ak sú už hladiny tohto enzýmu nízke a navyše sa pridružia aj nízke hladiny ďalších enzýmov MSR A a B, ktoré sú za normálnych okolností schopné opraviť poškodenie spôsobené peroxidom vodíka, dochádza k šediveniu vlasov. S pribúdajúcim vekom klesajú hladiny týchto enzýmov a preto stúpa počet šedivých vlasov.
Kataláza v doplnkoch výživy a potravinách
Katalázu a ďalšie účinné látky obsahuje aj viacero doplnkov výživy. Pre mnohých je užívanie tabliet výhodné a pohodlnejšie. Nevyhovuje to však každému a preto uvádzame zoznam vybraných potravín s obsahom katalázy. Ich zaradením do stravy môžete predchádzať alebo zvrátiť známky starnutia ako sú napríklad šedivé vlasy.
Tabuľka s hodnotami katalázy vo vybraných potravinách
Potravina | Množstvo katalázy (v mikrogramoch na gram) |
---|---|
Brokolica | 0,3 - 1,3 |
Zeler | 0,4 - 4,0 |
Mrkva | 0,1 - 0,6 |
Paradajky | 0,3 - 0,5 |
Paprika | 0,1 - 0,5 |
Cibuľa | 0,3 - 0,5 |
Avokádo | 0,1 - 0,5 |
Cesnak | 0,2 - 0,5 |
Hrozno | 0,1 - 0,4 |
Zázvor | 0,1 - 0,4 |
Hovädzia pečeň | 30 - 40 |
Vitamíny proti šediveniu vlasov Folivital Pro Antigray | 5000 v dennej dávke |
Hovädzia pečeň
Hovädzia pečeň obsahuje vysoké množstvá katalázy a je jedným z najlepších potravinových zdrojov na štiepenie vodíka, ktorý spôsobuje šedivenie vlasov. Obsahuje tiež vysoké množstvá proteínov, vitamínu A, železa a zinku. Ale tiež veľa transtukov a cholesterolu, ktoré môžu vášmu zdraviu škodiť. Ak zaradíte obmedzené množstvo hovädzej pečene do svojho jedálnička spolu s ovocím a zeleninou, ktoré obsahujú katalázu, ste na najlepšej ceste odvrátiť šedivenie a zároveň budete dbať aj o zdravie srdca.
Zelenina
Avokádo je bohatým zdrojom katalázy, ale obsahuje priveľa tuku na to, aby ste ho jedli pravidelne. Sladké zemiaky obsahujú katalázu a sú najvýživnejšou zeleninou. Všetky zemiaky sú lacným zdrojom katalázy. Medzi ďalšiu zeleninu s vysokým obsahom enzýmu kataláza možno zaradiť pór, cibuľu, reďkovky, kel, mrkvu, špenát, uhorky, paštrnák, zeler a červenú kapustu. Cuketa obsahuje iba menšie množstvo katalázy.
Ovocie
Ananás, čerešne, marhule, banány, melón, kivi a broskyne majú najvyššie hladiny katalázy medzi ovocím. Treba ich však konzumovať surové a čerstvé. Pretože teplo vytvárané varením spôsobuje pokles aktivity enzýmu. Potraviny, ktoré sú spracované, aby boli atraktívnejšie a kvôli vzhľadu ľahšie predajné, obsahujú menej katalázy než nespracované potraviny. Jablká, hrušky, broskyne a hrozno síce nejaké proteíny obsahujú, ale nie toľko ako iné ovocie.
Ďalšie zdroje
Hoci všetky rastlinné bunky obsahujú katalázu, majú niektoré vyššie hladiny katalázy a niektoré nižšie. Mladé, čerstvo vyklíčené rastliny ako pšeničné klíčky, šošovica, ďatelina, ružičkový kel a klíčky tmavozelených rastlín obsahujú oveľa viac katalázy než staršia zelenina. Slnečnicové semienka, kvasnice, syry a mliečne výrobky tiež obsahujú nejaké množstvá katalázy. Použiť možno aj výživové doplnky, ale tie nie sú natoľko účinné ako čerstvé, tepelne nespracované potraviny. Výživové doplnky s obsahom mangánu, medi, zinku a selénu pomáhajú telu vytvárať viac katalázy.