Úvod > Ktoré potraviny obsahujú katalázu na zastav...

Ktoré potraviny obsahujú katalázu na zastavenie šedivenia vlasov?

Aktualizované: 11/04/2019

Podľa zistení odborníkov majú šedivenie vlasov na svedomí vysoké množstvá peroxidu vodíka, ktoré sa hromadia vo vlasových folikuloch. Tu bieli vlasy a bráni melanínu, ktorý produkuje farbu, v syntéze pigmentov. Hladiny peroxidu vodíka v tele musia byt minimalizované antioxidačnými enzýmami ako je kataláza, ktorá štiepi peroxid vodíka na vodu a kyslík. Mnohé potraviny obsahujú katalázu a ich zaradením do stravy môžete predchádzať alebo zvrátiť známky starnutia ako sú napríklad šedivé vlasy.

Hovädzia pečeň

Hovädzia pečeň obsahuje vysoké množstvá katalázy a je jedným z najlepších potravinových zdrojov na štiepenie vodíka, ktorý spôsobuje šedivenie vlasov. Obsahuje tiež vysoké množstvá proteínov, vitamínu A, železa a zinku. Ale tiež veľa transtukov a cholesterolu, ktoré môžu vášmu zdraviu škodiť. Ak zaradíte obmedzené množstvo hovädzej pečene do svojho jedálnička spolu s ovocím a zeleninou, ktoré obsahujú katalázu, ste na najlepšej ceste odvrátiť šedivenie a zároveň budete dbať aj o zdravie srdca.

Zelenina

Avokádo je bohatým zdrojom katalázy, ale obsahuje priveľa tuku na to, aby ste ho jedli pravidelne. Sladké zemiaky obsahujú katalázu a sú najvýživnejšou zeleninou. Všetky zemiaky sú lacným zdrojom katalázy. Medzi ďalšiu zeleninu s vysokým obsahom enzýmu kataláza možno zaradiť pór, cibuľu, reďkovky, kel, mrkvu, špenát, uhorky, paštrnák, zeler a červenú kapustu. Cuketa obsahuje iba menšie množstvo katalázy.

Ovocie

Ananás, čerešne, marhule, banány, melón, kivi a broskyne majú najvyššie hladiny katalázy medzi ovocím. Treba ich však konzumovať surové a čerstvé. Pretože teplo vytvárané varením spôsobuje pokles aktivity enzýmu. Potraviny, ktoré sú spracované, aby boli atraktívnejšie a kvôli vzhľadu ľahšie predajné, obsahujú menej katalázy než nespracované potraviny. Jablká, hrušky, broskyne a hrozno síce nejaké proteíny obsahujú, ale nie toľko ako iné ovocie.

Ďalšie zdroje

Hoci všetky rastlinné bunky obsahujú katalázu, majú niektoré vyššie hladiny katalázy a niektoré nižšie. Mladé, čerstvo vyklíčené rastliny ako pšeničné klíčky, šošovica, ďatelina, ružičkový kel a klíčky tmavozelených rastlín obsahujú oveľa viac katalázy než staršia zelenina. Slnečnicové semienka, kvasnice, syry a mliečne výrobky tiež obsahujú nejaké množstvá katalázy. Použiť možno aj výživové doplnky, ale tie nie sú natoľko účinné ako čerstvé, tepelne nespracované potraviny. Výživové doplnky s obsahom mangánu, medi, zinku a selénu pomáhajú telu vytvárať viac katalázy.

Súvisiace produkty
Hodnotenie obsahu
Bez hodnotenia