menu close
Úvod > Ktoré potraviny obsahujú katalázu na zastav...

Ktoré potraviny obsahujú katalázu na zastavenie šedivenia vlasov?

Podľa zistení odborníkov majú šedivenie vlasov na svedomí vysoké množstvá peroxidu vodíka, ktoré sa hromadia vo vlasových folikuloch. Tu bieli vlasy a bráni melanínu, ktorý produkuje farbu, v syntéze pigmentov. Hladiny peroxidu vodíka v tele musia byt minimalizované antioxidačnými enzýmami ako je kataláza, ktorá štiepi peroxid vodíka na vodu a kyslík. Mnohé potraviny obsahujú katalázu a ich zaradením do stravy môžete predchádzať alebo zvrátiť známky starnutia ako sú napríklad šedivé vlasy.

Hovädzia pečeň

Hovädzia pečeň obsahuje vysoké množstvá katalázy a je jedným z najlepších potravinových zdrojov na štiepenie vodíka, ktorý spôsobuje šedivenie vlasov. Obsahuje tiež vysoké množstvá proteínov, vitamínu A, železa a zinku. Ale tiež veľa transtukov a cholesterolu, ktoré môžu vášmu zdraviu škodiť. Ak zaradíte obmedzené množstvo hovädzej pečene do svojho jedálnička spolu s ovocím a zeleninou, ktoré obsahujú katalázu, ste na najlepšej ceste odvrátiť šedivenie a zároveň budete dbať aj o zdravie srdca.

Zelenina

Avokádo je bohatým zdrojom katalázy, ale obsahuje priveľa tuku na to, aby ste ho jedli pravidelne. Sladké zemiaky obsahujú katalázu a sú najvýživnejšou zeleninou. Všetky zemiaky sú lacným zdrojom katalázy. Medzi ďalšiu zeleninu s vysokým obsahom enzýmu kataláza možno zaradiť pór, cibuľu, reďkovky, kel, mrkvu, špenát, uhorky, paštrnák, zeler a červenú kapustu. Cuketa obsahuje iba menšie množstvo katalázy.

Ovocie

Ananás, čerešne, marhule, banány, melón, kivi a broskyne majú najvyššie hladiny katalázy medzi ovocím. Treba ich však konzumovať surové a čerstvé. Pretože teplo vytvárané varením spôsobuje pokles aktivity enzýmu. Potraviny, ktoré sú spracované, aby boli atraktívnejšie a kvôli vzhľadu ľahšie predajné, obsahujú menej katalázy než nespracované potraviny. Jablká, hrušky, broskyne a hrozno síce nejaké proteíny obsahujú, ale nie toľko ako iné ovocie.

Ďalšie zdroje

Hoci všetky rastlinné bunky obsahujú katalázu, majú niektoré vyššie hladiny katalázy a niektoré nižšie. Mladé, čerstvo vyklíčené rastliny ako pšeničné klíčky, šošovica, ďatelina, ružičkový kel a klíčky tmavozelených rastlín obsahujú oveľa viac katalázy než staršia zelenina. Slnečnicové semienka, kvasnice, syry a mliečne výrobky tiež obsahujú nejaké množstvá katalázy. Použiť možno aj výživové doplnky, ale tie nie sú natoľko účinné ako čerstvé, tepelne nespracované potraviny. Výživové doplnky s obsahom mangánu, medi, zinku a selénu pomáhajú telu vytvárať viac katalázy.

Súvisiace produkty

Odporúčané čítanie

Súvisiace čítanie z knižnice

Diskusia

Zatiaľ bez otázok a diskusie.

Tu zadajte hľadané slovo alebo výraz. Potom kliknite na lupu alebo odošlite enterom.