Obe sú veľmi populárne, obe vyzerajú a chutia podobne. Takže niet žiadneho divu, že sa často môžeme stretnúť s otázkou, aké sú hlavné rozdiely medzi chlorelou a spirulinou.
Chlorela je zelená jednobunková sladkovodná riasa bohatá na proteíny, vitamíny (vrátane vitamínu B12), minerály (hlavne železo), aminokyseliny a nukleové kyseliny. Riasa chlorela sa pýši vysokým obsahom chlorofylu, ktorý pomáha pri prečistení našej krvi a tkanív. Vďaka nemu je chlorela obzvlášť vhodná na detoxikáciu.
Chlorela tiež obsahuje extrémne vysokú koncentráciu alfa, beta a gama receptorov aktivovaných proliferátorom peroxizómu (PPAR), ktoré sú zodpovedné za reguláciu nášho metabolizmu, posilnenie imunitného systému a podporu všeobecného dobrého zdravotného stavu.
Spirulina je modro-zelená jednobunková sladkovodná riasa plná vlákniny, proteínov, vitamínov (vrátane vitamínu A, B1, B2, B6 a K), základných minerálov (vrátane železa, vápnika a magnézia), stopových prvkov, esenciálnych mastných kyselín, nukleových kyselín (RNA aj DNA), polysacharidov a antioxidantov.
Spirulina má nízky obsah kalórií a je to komplexný zdroj bielkovín. Vďaka nej je preukázateľne možné znížiť telesnú hmotnosť.
Rovnako ako chlorela, aj spirulina je dostupná v tabletkovej a práškovej forme.
Kľúčové rozdiely medzi chlorelou a spirulinou
Chlorela aj spirulina sú jednobunkové sladkovodné riasy, ktoré majú vďaka obrovskému množstvu živín ohromný prínos pre naše zdravie, ak ich konzumujeme denne. Aby ste sa mohli rozhodnúť, ktorá z týchto superrias je tá pravá pre vás, tu sú hlavné rozdiely medzi nimi:
- Chlorela je zelená riasa, čo znamená, že sa môže pochváliť asi desaťnásobne väčším obsahom chlorofylu než má spirulina a je tak vhodnejšia pre účely detoxikácie.
- Chlorela obsahuje viac železa než spirulina.
- Chlorela obsahuje špeciálny rastový faktor, ktorý môže pomáhať pri oprave poškodeného nervového tkaniva a je ideálna pre ľudí s degeneratívnym poškodením mozgu a nervov.
- Chlorela má na rozdiel od spiruliny skutočné jadro.
- Spirulina je modro-zelená riasa, ktorá je o tisícky rokov staršia než chlorela.
- Spirulina obsahuje viac proteínov než chlorela. Dokonca obsahuje v priemere až 12 krát viac proteínov než hovädzie mäso.
- Spirulina je lepší zdroj kyseliny gama-linolénovej (GLA), „dobrého“ tuku, ktorý je podstatný pre zdravý mozog a srdce.
- Spirulina obsahuje vyššiu koncentráciu fykocyanínu, fytochemikálie, ktorá môže pomôcť pri prevencii rakoviny a dodáva spiruline jej zvláštny modrý odtieň.