menu close
Úvod > > Inulín a detoxikácia čriev

Inulín a detoxikácia čriev

Inulin je fruktooligosacharid, ktorý pôsobí ako prebiotikum, stimuluje rast priateľských a zdravých črevných baktérií, čím podporuje zdravé hrubé črevo. Keďže má zároveň veľmi nízky glykemický index, je vhodný pre ľudí, ktorí sú na prísnej diéte.

Najvýznamnejší prínos:

  • prebiotická črevná podpora
  • podporuje zdravie hrubého čreva
  • stimuluje priateľské baktérie
  • má veľmi nízky glykemický index
  • ide o vegetariánske zloženie

Prebiotiká

Prebiotiká sa definujú na základe troch kritérií:

1) (potravinový) zdroj musí byť nestráviteľný a rezistentný voči žalúdočným kyselinám, voči hydrolýze črevnými tráviacimi enzýmami a voči gastrointestinálnej absorpcii,

2) musia byť fermentovateľné,

3) mali by selektívnym spôsobom stimulovať rast a / alebo metabolickú aktivitu črevných baktérií, a to na úkor patogénnych baktérií.

Dva špecifické fruktooligosacharidy, inulín a oligofruktóza sú považované za jediné zdroje, ktoré naplno vyhovujú definícii prebiotík. (Prebiotiká objavil a pomenoval Marcel Roberfoird v roku 1995.)

Hoci nemožno považovať potraviny za prebiotiká, sú niektoré z potravín bohatým zdrojom prebiotík alebo majú vysoký prebiotický potenciál. Medzi potraviny s vysokým obsahom inulínu patria napríklad topinambur, cibuľa, cesnak a koreň čakanky. Tieto potraviny údajne selektívne zvyšujú produkciu jednak baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu (rôzne druhy laktobacilov), tak aj rôznych druhov „prospešných“ baktérií, teda bifidobaktérií. Fruktooligosacharidy sú formou vlákniny, čo znamená, že majú pridanú hodnotu v tom, že sú schopné regulovať krvný cukor. Je teda použiteľná nielen u ľudí s cukrovkou alebo u prediabetických osôb. Pomáha aj tým, kto sa snaží dostať pod kontrolu svoje chute na sladké a tiež nárast hmotnosti. Vláknina tiež dokáže pomôcť znížiť hladiny cholesterolu.

Symbiotická strava je taká, ktorá obsahuje vysoké množstvá prebiotík aj probiotík, ktoré pochádzajú buď z potravín alebo z výživových doplnkov. Ak sa prebiotiká a probiotiká užívajú spolu, podporujú navzájom svoj účinok. Práve to je dôvodom, prečo mnohí výrobcovia pridávajú prebiotickú vlákninu / fruktooligosacharidy / inulín do živých probiotických buniek. Prebiotiká možno užívať týmto spôsobom vo forme toboliek, alebo v práškovej forme. Niektoré firmy kombinujú tieto bohaté prebiotické látky s proteínmi či mixom viacerých prvkov, čím je možné zlepšiť celkový zdravotný stav konzumenta.

Črevné zdravie

Črevo je hlavná oblasť, kde sa v rámci tráviaceho traktu vstrebáva potrava. Ide v podstate o rúrku s tenkou slizničnou výstelkou a množstvom ciev na vnútornej strane, a tiež svalov okolo vonkajška. Má svoje vlastné imunitné tkanivá nazývané črevné lymfatické tkanivá. Vnútorná výstelka je naplnená malými prúžkami, výbežkami na sliznici, čo výrazne zvyšuje jeho absorpčný povrch.

Na membráne sa nachádzajú mnohé priateľské organizmy, ktoré nášmu telu pomáhajú pri tráviacom procese. Tenké črevo je pripojené k žalúdku. Na jeho začiatku uvoľňujú kanáliky vedúce z pečene a pankreasu tráviace šťavy. Tieto šťavy sa premiešavajú s čiastočne stráveným jedlom zo žalúdka a pokračujú v procese trávenia. Živiny sa absorbujú tenkou vrstvou črevnej steny a transportujú sa krvným obehom tam, kde sú potrebné. Pečeň tiež vylučuje spracované toxíny a tuky žlčou. Tieto látky sa musia dostať cez črevo bez toho, aby boli absorbované.

Zvyšky potravy sa presúvajú do hrubého čreva. Hlavnou funkciou hrubého čreva je príprava stolice, ktorá sa z tela vylúči. Aby sa tak mohlo stať, musí sa potrava zbaviť vody a zhutniť. Tu možno tiež vstrebať posledné zvyšky výživných látok.

Niektorí z najdôležitejších hráčov pre potreby zdravých čriev nie sú súčasťou nášho tela. Priateľské črevné baktérie často nazývané aj probiotiká, sú nevyhnutnou súčasťou trávenia. Štiepia časti potravy, spracovávajú vitamíny a slúžia ako prevencia infekcie traktu inými mikróbami. Každý pohyb čriev vlastne obsahuje milióny týchto priateľských baktérií. Sú v podstate v neustálom stave obnovy. Mnoho problémov ako zlé trávenie, nadúvanie, plynatosť a zápcha môžu byť spôsobené nerovnovážnym stavom črevných baktérií. Je veľmi ľahké túto rovnováhu narušiť, a to buď nesprávnym stravovaním alebo užívaním antibiotík.

Súvisiace produkty

Odporúčané čítanie

Súvisiace čítanie z knižnice

Diskusia

Zatiaľ bez otázok a diskusie.

Tu zadajte hľadané slovo alebo výraz. Potom kliknite na lupu alebo odošlite enterom.