Úvod > > > Liečivý účinok brečtanu na pokožku

Liečivý účinok brečtanu na pokožku

Brečtan je vždyzelená popínavá rastlina, ktorá rastie 3 - 50 metrov a jej botanický názov je Hedera helix. Má silnú, drevnatú stonku a lepí sa na steny a stromy pomocou hákových koreňov.

Táto rastlina má silné antiplesňové, antimutagénne, ako aj proticelulitídne vlastnosti.

Lokálne sa najčastejšie používa v prípravkoch proti celulitíde a pri chudnutí a ich zvláčňujúce a svrbenie zmierňujúce vlastnosti sú uvedené v produktoch pre starostlivosť o pleť.

V ľudových liečivách sa brečtan stal známy ako bylinná prísada do anticelulitídnych a odtučňovacích prípravkov a liečby.

Má lesklé, tmavo zelené listy, ktoré sú na druhej strane svetlejšie, kožovité a stopkaté. Listy môžu byť akékoľvek od trojuholníkového tvaru po dlaňovitý a oválny v kvetoch.

Žlto-zelené kvety kvitnú od septembra do októbra malých guľovitých okolíkoch. Kalich kvetu brečtana má päť krátkych zubov spojených do semenníku a päť svetlých žltozelených lupene, ktoré sú kopijovité a ohnuté. Guľovité ovocie je modro-čierne a má štyri alebo päť ružových semien.

Táto popínavá rastlina je veľmi bežná v európskych lesoch a časti, ktoré sa používajú, sú drevo, a čo je dôležitejšie, listy.

Zložky brečtanu sú triterpenoidné saponíny, obsahujúce hederagenínové glykocidy, hederacoside C (5%) a  SS-hederin a kyselinové oleanolové glykocidy, hederacoside, fenolové kyseliny, flavonoidy, kyselinu jablčnú a mastné kyseliny. Ďalej obsahuje rutín a nicotifloroside vo flavonoidoch, ktoré sú súčasťou týchto fenolových zlúčenín, ako aj kávové a chlorogenové kyseliny.

Aktívne látky sú triterpenické saponíny, ktoré sa nachádzajú vo všetkých častiach rastliny.

A, B a K hederiny boli izolované a neskôr hederacosidné. Hederacosid  A sa hydrolyzuje na glukózu, arabinózu a hederagenín, tento lat zlúčeniny, ktoré patria do skupiny pentacyklických triterpénov; a B hederacosid môže byť hydrolyzovaný na rhamnózu, arabinózu a kyselinu oleanolovú.

Brečtanový (Hedera helix) extrakt obsahuje Hedera (Hedera), aktívny saponín, ktorý je zodpovedný za ochranu ciev a zníženie priepustnosti. Brečtan ďalej pomáha reabsorbovať opuchy, ktoré sú v počiatočných fázach celulitídy.

Má skvelé uplatnenie v kozmetike proti celulitíde vďaka svojim vlastnostiam, ako protizápalový liek proti bolesti poskytovaných saponosídmi a flavonoidami. Flavonoidy vykonávajú ochranný účinok cez vlasy, čo je dôvod, prečo je často obsiahnutý v produktoch pre starostlivosť o vlasy.

Hlavný účinok tejto byliny je z obehovej zlúčeniny, ktorá pomáha ďalším komponentom sa vstrebať do pokožky a zároveň pomáha odstrániť odpadové látky a mastné usadeniny z tkaniva a pomáha uvoľniť mastné usadeniny z buniek.

Saponosidy v brečtane pomáhajú ďalším prítomným zložkám sa vstrebať v koži a pomôcť lipidom (mastné obsahy) skladované v adipocytoch (tukových bunkách) pre návrat do krvného obehu, a byť využitý buď ako zdroj energie, alebo byť eliminovaný.

A a B hederiny sú prisúdené zvieravým a vazokonstrikčným účinkom.

Ich tensioaktívne a dekongestívne vlastnosti sa tiež využívajú v make up-och a produktoch na tvár so seboroickou tendenciou.

V poslednej dobe sa pracuje na tom, aby sa pochopil aktívny mechanizmus týchto saponínov v brečtane a aká je ich úloha v celulitídnom ošetrení. Zistilo sa, že sú to sapogeníny v  brečtane, ktoré majú inhibičný účinok nad hyaluronidázovým enzýmom, čo je enzým, ktorý sa podieľa na obrate zložiek v cievnej oblasti.

Hodnotenie obsahu
Bez hodnotenia