Lykopén - silný antioxidant, sa nachádza vo veľkom množstve v paradajkách a výrobkoch z paradajok. Vedecké štúdie odhalili, že lykopén môže pomôcť znížiť niektoré druhy rakoviny a srdcových ochorení. Najpresvedčivejším dôkazom je zatiaľ rola lykopénu v prevencii rakoviny prostaty.
V štúdii viac ako 40.000 zdravotníkov Harvardskí výskumníci zistili, že muži, ktorí jedli viac ako 10 porcií jedál z paradajok denne (ako varené paradajky a paradajkovú omáčku) mali o 35 percent nižšie riziko vzniku rakoviny prostaty než tí, ktorí jedli najmenšie množstvo týchto potravín. Prínosy lykopénu boli ešte výraznejšie pri pokročilých štádiách rakoviny prostaty.
V inej štúdii rakoviny prostaty výskumníci skúmali hladinu lykopénu a zistili, že riziko vzniku rakoviny prostaty, obzvlášť agresívnej rakoviny, sa znížilo so zvyšujúcou sa hladinou lykopénu v krvi. Muži užívajúci 50 mg lykopénu denne mali výrazne vyššiu hladinu lykopénu. V tejto štúdii, vedci zistili, že vysoká úroveň lykopénu v krvi je spojená s nízkymi hladinami PSA (prostatického špecifického antigénu). Vysoké hladiny PSA v krvi sú často príznakom rakoviny prostaty.
Využite výhody lykopénu tým, že budete jesť viac paradajok a produktov vyrobených z paradajok prípadne doplnkov s touto účinnou látkou. Výskum ukázal, že lykopén je lepšie absorbovaný do tela v prípade spracovaných paradajok. Je to tým, že lykopén je v paradajkách viazaný na bunkovú štruktúru, a spracovanie paradajok ho z nej uvoľňuje.