menu close
Úvod > > Extrakt zo zelenej kávy. Efektívny nástroj...

Extrakt zo zelenej kávy. Efektívny nástroj na chudnutie

Môže zohrať káva úlohu pri pomoci ľuďom, ktorí chudnú? A môže znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2? Vyzerá to tak, že áno. Podľa štúdií zverejnených v lekárskych časopisoch, patentovaný extrakt zo zelených kávových zŕn pomáha ľuďom pri zbavovaní sa nadbytočných kíl.

Jedna klinická štúdia publikovaná vo francúzskom odbornom recenzovanom časopise (Phytothérapie) demonštrovala vplyv proprietárneho extraktu zo zelených (nepražených) kávových zŕn na redukciu tuku. Jedna skupina dobrovoľníkov dostávala denne 400 mg kofeínu zbaveného extraktu zo zelenej kávy. Druhá skupina dostávala placebo. Po šesťdesiatich dňoch užívania znížili účastníci, ktorí užívali extrakt zo zelenej kávy, svoju pôvodnú hmotnosť o 5,7 percenta. Na druhú stranu, skupina, ktorá dostávala placebo, schudla o 2,8% zo svojej pôvodnej hmotnosti.

Iná štúdia publikovaná v lekárskom časopise (Journal of International Medical Research) sa zaoberala ľuďmi s nadváhou, ktorí konzumovali instantnú kávu doplnenú o extrakt zo zelenej kávy. Štúdia prebiehala počas 12 týždňov a výsledkom bol podstatný úbytok hmotnosti u zúčastnených.

Ďalšia publikovaná štúdia ukazuje, že extrakt zo zelenej kávy modifikuje krvnú glukózu spôsobmi, ktoré spomaľujú uvoľňovanie cukru do krvného obehu a zároveň pomáha znižovať telesný objem.

Tieto štúdie neodporúčajú ten druh extrémneho chudnutia, ktorý možno dosiahnuť rýchlymi módnymi diétami. Zameriavajú sa na rovnomerný pokles hmotnosti ako výsledok užívania extraktu zo zelenej kávy. Navyše, keďže z extraktu využívaného v týchto štúdiách bol odstránený kofeín, zdá sa, že chudnutie nenastalo vďaka efektu spaľovania kalórií, ktorý bol zaznamenaný pri kofeíne.

Káva, jeden z najrozšírenejších nápojov vo svete, obsahuje mnoho látok vyskytujúcich sa v prírode, vrátane niektorých tried antioxidantov. Káva už je známa ako faktor prevencie pri slabej depresii, Parkinsonovej chorobe a rakovine hrubého čreva a konečníka. Teraz sa ukazuje, že zložky v káve napomáhajú pri regulácii krvnej glukózy, znižujú tvorbu tuku a umožňujú plynulé chudnutie.

Látky v káve zodpovedné za kontrolu váhy sú antioxidanty známe pod pojmom kyseliny chlorogénové. Tieto kyseliny podľa všetkého spomaľujú produkciu glukózy v tele po jedle a to tým, že modifikujú aktivitu určitých enzýmov v pečeni. Navyše, kyseliny chlorogénové spôsobujú spomalenie a postupné uvoľňovanie glukózy do tela po tom, čo sa najeme. Tým zároveň redukujú tvorbu nových tukových buniek. Keď sa káva fermentuje a praží, čo je typický proces pri spracovaní kávových zŕn, zníži sa množstvo kyseliny chlorogénovej. A preto sa extrakt zo zelenej kávy ani nefermentuje, ani nepraží. Tým zostane v zrnách zachovaná najvyššia možná hladina kyseliny chlorogénovej.

Tento vplyv kávy na váhu vrhá dobré svetlo na zvyk, vypiť si po jedle espreso. Espreso sparené z jemne mletej kávy je bohaté na chuť a arómu a kyselinu chlorogénovú, no nie je v ňom príliš kofeínu. Vypitie espresa po jedle spôsobí potlačenie produkcie a uvoľňovania glukózy. Zároveň začne telo produkovať viac žalúdočných štiav, čo napomáha tráveniu.

Káva zároveň funguje ako preventívny faktor pri cukrovke druhého typu. Vedci z Harvardskej univerzity zistili, že pitie kávy znižuje riziko vzniku tejto choroby. V inej štúdii došli vedci z Amsterdamu k záveru, že pravidelná konzumácia kávy súvisí s podstatným znížením rizika vzniku cukrovky typu 2. A ďalšia štúdia realizovaná v Holandsku preukázala priamy súvis medzi konzumáciou kávy a nižším rizikom vzniku cukrovky druhého typu.

Aké z toho môžeme vyvodiť závery? Na začiatok, káva s množstvom šľahačky a cukru vám pri kontrole váhy alebo prevencii cukrovky moc nepomôže. Ale čierna káva, espreso, káva s trochou mlieka, alebo výživový doplnok zo zelených kávových zŕn sa javia ako vhodná podpora pri redukcii váhy a znižovaní výskytu cukrovky. Niet pochýb o tom, že extrakt zo zelenej kávy povedie k najväčšiemu úbytku hmotnosti, a to vďaka vysokému percentu (45%) obsiahnutej kyseliny chlorogénovej.

V minulých rokoch už bolo zistené, že káva poskytuje značnú ochranu vďaka obsiahnutým antioxidantom. Teraz sa zdá, že konzumácia kávy môže zohrať významnú rolu aj pri boji s epidémiou obezity a vysokým výskytom cukrovky. Vyššie uvedené štúdie naznačujú, že užívanie kvalitných výživových doplnkov s extraktom zo zelenej kávy, denné pitie kávy a vychutnanie si espresa po jedle môže byť pre celkové zdravie a udržanie si zdravej váhy prínosné.

Súvisiace produkty

Odporúčané čítanie

Súvisiace čítanie z knižnice

Diskusia

Zatiaľ bez otázok a diskusie.

Tu zadajte hľadané slovo alebo výraz. Potom kliknite na lupu alebo odošlite enterom.