Biome platobné možnosti

Zelená káva na chudnutie – účinky, dávkovanie

Zelená káva a jej vplyv na chudnutie

Chudnutie môže byť neuveriteľne zložité. Aj to je dôvod, prečo sa ľudia obracajú na rôzne výživové doplnky, aby si to uľahčili. Extrakt zo zelených kávových zŕn je jedným z nich...v súčasnosti patrí k celosvetovo najpopulárnejším výživovým doplnkom pre chudnutie.

Ako už naznačuje meno, je výživový doplnok extrahovaný zo zelených kávových zŕn. Obsahuje látku zvanú kyselina chlorogénová, o ktorej sa verí, že má vplyv na chudnutie. Ako je to teda s extraktom zo zelených kávových zŕn naozaj?

Čo sú to zelené kávové zrná?

Zelené kávové zrná sú v podstate nepražené kávové zrná. Kávové zrná sú zelené, no pred tým, ako sa dostanú na trh sa zvyčajne pražia. Pri tomto procese zhnednú.

Ako je známe, kávové zrná sú plné antioxidantov a farmakologicky aktívnych zložiek. Dve najdôležitejšie sú kofeín a kyselina chlorogénová. O kyseline chlorogénovej sa tvrdí, že je hlavnou aktívnou zložkou v zelených kávových zrnách. Je to práve tá látka, ktorá má vplyv na znižovanie hmotnosti. Nanešťastie sa pri pražení stráca drvivá väčšina kyseliny chlorogénovej. A preto klasické kávové zrná nebudú mať rovnaký efekt. Hoci, je mnoho ďalších dobrých dôvodov, prečo piť kávu, ak vám chutí.

Zhrnutie: Zelené kávové zrná sú rovnaké ako klasické kávové zrná, akurát ešte neboli opražené. Majú vysoký obsah látky zvanej kyselina chlorogénová.

Kyselina chlorogénová

Zelené kávové zrná obsahujú kofeín. Mnohé štúdie preukázali, že kofeín dokáže podporiť metabolizmus až o 3-11%. Avšak za hlavnú aktívnu zložku sa považuje kyselina chlorogénová. Niektoré štúdie tvrdia, že dokáže znížiť vstrebávanie uhľohydrátov z tráviaceho traktu, čím sa zníži hladina krvného cukru a výkyvy hodnôt inzulínu. Ak je to pravda, potom by užívanie extraktu zo zelených kávových zŕn pôsobilo ako diéta s jemne zníženou hladinou uhľohydrátov.

Iné štúdie preukázali, že kyselina chlorogénová môže znížiť telesnú hmotnosť, zredukovať množstvo tuku vstrebaného z potravy, zredukovať množstvo tuku ukladaného v pečeni a podporiť fungovanie tuky spaľujúceho hormónu adiponektínu. Kyselina chlorogénová tiež výrazne vylepšila hladiny cholesterolu a triglyceridov. Pri oboch ide o dôležité rizikové faktory pre ochorenie srdca.

Keď sa káva fermentuje a praží, čo je typický proces pri spracovaní kávových zŕn, zníži sa množstvo kyseliny chlorogénovej. A preto sa extrakt zo zelenej kávy ani nefermentuje, ani nepraží. Tým zostane v zrnách zachovaná najvyššia možná hladina kyseliny chlorogénovej.

Zhrnutie: Zelená káva tlmí priberanie v prípade testov na zvieratách. Môže to byť spôsobené zníženou absorpciou uhľohydrátov z jedla, prípadne vďaka iným mechanizmom.

Zelená káva a štúdie chudnutia na ľuďoch

Môže zohrať káva úlohu pri pomoci ľuďom, ktorí chudnú? A môže znížiť riziko vzniku cukrovky typu 2? Vyzerá to tak, že áno. Podľa štúdií zverejnených v lekárskych časopisoch, patentovaný extrakt zo zelených kávových zŕn pomáha ľuďom pri zbavovaní sa nadbytočných kíl.

Jedna klinická štúdia publikovaná vo francúzskom odbornom recenzovanom časopise (Phytothérapie) demonštrovala vplyv proprietárneho extraktu zo zelených (nepražených) kávových zŕn na redukciu tuku. Jedna skupina dobrovoľníkov dostávala denne 400 mg kofeínu zbaveného extraktu zo zelenej kávy. Druhá skupina dostávala placebo. Po šesťdesiatich dňoch užívania znížili účastníci, ktorí užívali extrakt zo zelenej kávy, svoju pôvodnú hmotnosť o 5,7 percenta. Na druhú stranu, skupina, ktorá dostávala placebo, schudla o 2,8% zo svojej pôvodnej hmotnosti.

Iná štúdia publikovaná v lekárskom časopise (Journal of International Medical Research) sa zaoberala ľuďmi s nadváhou, ktorí konzumovali instantnú kávu doplnenú o extrakt zo zelenej kávy. Štúdia prebiehala počas 12 týždňov a výsledkom bol podstatný úbytok hmotnosti u zúčastnených.

Ďalšia publikovaná štúdia ukazuje, že extrakt zo zelenej kávy modifikuje krvnú glukózu spôsobmi, ktoré spomaľujú uvoľňovanie cukru do krvného obehu a zároveň pomáha znižovať telesný objem.

Na ďalšej štúdii sa zúčastnilo 30 osôb s nadváhou a experiment trval 12 týždňov. Testované osoby boli rozdelené do dvoch skupín. Jedna konzumovala klasickú instantnú kávu, druhá skupina konzumovala instantnú kávu obohatenú o 200 mg extraktu zo zelených kávových zŕn. Ani jedna skupina nemala meniť svoj jedálniček či zaužívané pohybové aktivity.

Skupina užívajúca kávu s extraktom zo zelených kávových zŕn zhodila 5,4 kg, zatiaľ čo skupina užívajúca čistú instantnú kávu schudla iba o 1,7 kg. Percento telesného tuku kleslo o 3,6% v skupine s extraktom, pri druhej skupine išlo len o pokles o 0,7%.

Tieto štúdie neodporúčajú ten druh extrémneho chudnutia, ktorý možno dosiahnuť rýchlymi módnymi diétami. Zameriavajú sa na rovnomerný pokles hmotnosti ako výsledok užívania extraktu zo zelenej kávy. Navyše, keďže z extraktu využívaného v týchto štúdiách bol odstránený kofeín, zdá sa, že chudnutie nenastalo vďaka efektu spaľovania kalórií, ktorý bol zaznamenaný pri kofeíne.

Môže kyselina chlorogénová v zelenej káve pomôcť pri znížení krvného tlaku?

Extrakt zo zelenej kávy a jeho vplyv na chudnutie sa stal predmetom kontroverzných debát a diskusií. Niektoré štúdie ale preukázali, že antioxidant, kyselina chlorogénová, ktorá sa v extrakte zo zelenej kávy nachádza, by mohla byť sľubnou pomôckou pri znižovaní krvného tlaku a zlepšení zdravia srdca.

Viaceré štúdie tvrdia, že by extrakt zo zelenej kávy mohol pomáhať pri redukcii vysokého krvného tlaku. Podľa niektorých štúdií sa podarilo ľuďom s mierne zvýšeným krvným tlakom za menej ako mesiac svoj tlak znížiť. A to vďaka užívaniu konkrétneho extraktu zo zelenej kávy, v dávke 93 mg alebo 185 mg za deň.

Najnovší výskum publikovaný vo februári 2015 analyzoval vplyv kyseliny chlorogénovej na hypertenziu. Metaštúdia ukázala zníženie krvného tlaku u objektov z viacerých štúdií zameraných na užívanie kyseliny chlorogénovej, čo je hlavná aktívna látka v extrakte zo zelenej kávy. Táto štúdia poznamenáva, že vplyv je mierny a výskum bol financovaný firmou, ktorá produkt vyrába.

Podľa štúdie z roku 2012, sa u obéznych potkanov, ktoré užívali vysoké množstvá kyseliny chlorogénovej, zlepšili symptómy súvisiace s hypertenziou. Hoci sa tieto pozitívne výsledky preukázali väčšinou na zvieratách, štúdia publikovaná v roku 2008 tvrdí, že kyselina chlorogénová zo zelených zŕn bola vysoko absorbovaná a metabolizovaná u ľudí.

Zatiaľ čo experti pokračujú v experimentoch a analýzach potenciálnych zdravotných prínosov kyseliny chlorogénovej v extrakte zo zelených kávových zŕn, niektorí lekári varujú pred užívaním vysokých dávok kyseliny chlorogénovej. Mohli by totiž stúpnuť hladiny homocysteínov, aminokyselín spájaných so zvýšeným rizikom srdcových chorôb. A tí, čo by svoje zdravie chceli vylepšiť, by si mohli nakoniec uškodiť. Preto užívanie výživových doplnkov vždy konzultujte s lekárom.

Zelená káva pomáha pri kontrole hladiny krvného cukru - nové dôkazy

Vedci opísali dôkazy, že prírodné látky extrahované z nepražených kávových zŕn môžu pomôcť pri kontrole zvýšených hladín krvného cukru a telesnej váhy, ktoré vyplývajú z cukrovky druhého typu. Prezentácia týkajúca sa kyseliny chlorogénovej, dostupnej ako potravinový doplnok, bola súčasťou 245. celonárodného seminára a výstavy Americkej chemickej spoločnosti.

Vedúci výskumu zdôraznil, že cukrovka typu 2, najčastejšia forma cukrovky, má celosvetovo vzrastajúcu tendenciu. Iba v USA na túto chorobu trpí 26 miliónov ľudí. Pri cukrovke druhého typu nedokáže pankreas vyprodukovať dostatočné množstvo inzulínu, ktorý umožňuje telu využívať cukor. Prípadne bunky vplyvu inzulínu odolávajú. Hladiny krvného cukru stúpajú, vzrastá riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice a iných zdravotných problémov. Súčasná liečba sa zameriava na orálnu medikáciu, ktorá stimuluje sekréciu inzulínu a/alebo redukuje rezistenciu voči inzulínu. Druhou možnosťou sú diétne zmeny, ktoré kontrolujú hladiny krvného cukru a znižovanie hmotnosti, ktoré redukuje odolnosť voči inzulínu.

„Obyčajná tableta alebo kapsula, ktorá by súčasne pomohla pri kontrole krvného cukru a zároveň podporila chudnutie, by bola hlavnou výhodou v liečbe cukrovky typu 2. Náš vlastný výskum a štúdie publikované inými odborníkmi predpokladajú, že by takáto liečba skutočne mohla existovať. K dispozícii je dostatok epidemiologických a iných dôkazov, že konzumácia kávy znižuje riziko cukrovky druhého typu.“, tvrdí autor štúdie.

Jedna rozsiahla štúdia preukázala až 50% zníženie rizika pre ľudí, ktorí pili sedem šálok kávy denne v porovnaní s tými, ktorí denne vypili iba dve šálky. Snahou odborníkov je čo najjednoduchšie a najjasnejšie objasniť verejnosti súvislosť medzi kávou a cukrovkou. Dôkazy smerujú ku kyseline chlorogénovej, ako aktívnej zložke v káve, ktorá funguje ako prevencia cukrovky a zlepšuje kontrolu glukózy v prípade normálnych, prediabetických a diabetických ľudí.

Kyselina chlorogénová patrí do rodiny prvkov, ktoré sa prirodzene vyskytujú v jablkách, čerešniach, slivkách, sušených slivkách a v inom ovocí a zelenine. Káva je vyzdvihovaná kvôli jej popularite ako nápoj a je zároveň hlavným potravinovým zdrojom tohto prvku. Veľké množstvá kyseliny chlorogénovej sa nachádzajú v zelených, nepražených kávových zrnách. Avšak, vysoká teplota používaná pri pražení kávy, veľmi znižuje hladiny kyseliny chlorogénovej. Výskum bol teda zameraný na užívanie koncentrovaných extraktov zo zelených kávových zŕn, ktoré obsahujú väčšie množstvo kyseliny chlorogénovej.

Vo vyššie uvedenej štúdii tím odborníkov zistil, že ľudia s nadváhou alebo obézni, ktorý takýto extrakt užívali, znížili za 22 týždňov svoju telesnú hmotnosť o približne 10 percent. Nová štúdia sa pokúšala zdokumentovať vplyv rôznych dávok komerčného extraktu zo zelenej kávy na hladiny krvného cukru. Zúčastnilo sa jej 56 mužov a žien s normálnymi hladinami krvného cukru. Podstúpili test glukózovej tolerancie, aby sa zistilo, ako ich telo reaguje na cukor. Potom v určitom období užívali 100, 200, 300 alebo 400 miligramov extraktu v kapsliach a zapíjali ich čistou vodou. Nasledoval ďalší glukózový test, v ktorom bolo možné sledovať vplyv extraktu zo zelenej kávy.

Vplyv extraktu zo zelenej kávy bol tým výraznejší, čím bola dávka vyššia. Neboli potvrdené žiadne zjavné gastrointestinálne vedľajšie účinky. Všetky veľkosti dávok extraktu zo zelenej kávy, vzhľadom na pôvodné čisté glukózové testy, podstatne zredukovali krvný cukor. Maximum krvnej glukózy sa objavilo v tridsiatej minúte a bolo o 24 percent nižšie než pôvodná hodnota pri užití 400 mg extraktu zo zelenej kávy. Krvná glukóza v 120. minúte bola o 31 percent nižšia.

Má extrakt zo zelených kávových zŕn ďalšie zdravotné prínosy?

Zelená káva môže pozitívne ovplyvniť to, ako naše telo vstrebáva a využíva uhľohydráty. Podľa hypotéz zo štúdií testovaných na zvieratách, pridanie kyseliny chlorogénovej údajne znižuje vstrebávanie glukózy. Tento vplyv na metabolizovanie glukózy by mohol zohrať ochrannú úlohu pri liečbe cukrovky. Rovnako by mohol vysvetľovať vplyvy na telesnú hmotnosť.

Extrakt zo zelenej kávy tiež môže pozitívne ovplyvniť žily a cievy, ktoré majú najväčší vplyv na zdravie srdca. Dávky okolo 140-720 mg denne podľa zistení znižujú tlak krvi u ľudí s vysokým krvným tlakom.

Kyselina chlorogénová účinkuje tiež ako antioxidant.

Zhrnutie: Extrakt zo zelených kávových zŕn môže vylepšiť metabolizovanie glukózy a znížiť tlak krvi. To by mohlo byť prínosné pre ľudí s vysokým rizikom cukrovky alebo chorôb srdca.

Zelená káva - vedľajšie účinky, dávkovanie a správne užívanie

Vzhľadom na obmedzené množstvo dôkazov sa zdá, že extrakt zo zelených kávových zŕn má veľmi dobrý bezpečnostný profil.

Zelená káva obsahuje kofeín, ktorý môže mať množstvo vedľajších účinkov, ak ho konzumujeme vo veľkých množstvách. Patria sem pocit úzkosti, nervozita, zrýchlený srdcový tep, atď. Ak ste citlivý na kofeín, mali by ste byť pri užívaní extraktu zo zelených kávových zŕn opatrný. Kyselina chlorogénová môže mať tiež laxatívne účinky a môže spôsobiť hnačku.

Niektorí ľudia mali na zelené kávové zrná alergickú reakciu. Ak viete, že ste na kávu alergický, jednoznačne sa jej vyhnite. O zelenej káve sa nedokázalo, že by bola bezpečná pre tehotné alebo dojčiace ženy, nemali by ju konzumovať ani deti.

V súčasnosti neexistuje žiadna štúdia, ktorá by určovala optimálne dávkovanie extraktu zo zelených kávových zŕn. Avšak vyššie uvedená štúdia používala dávkovanie v rozmedzí 120-300 mg kyseliny chlorogénovej. V závislosti na koncentrácii kyseliny chlorogénovej v konkrétnom výživovom doplnku, môže ísť a dávkovanie v hodnote 240-3000 mg extraktu zo zelených kávových zŕn na deň.

Bežne sa odporúča jedna porcia 30 minút pred každých jedlom.

Produkty s obsahom zelenej kávy (kys. chlorogénová)
Názov Obsah
Zelená káva v tabletkách 6000 mg
Tabletky na chudnutie Oxotrim 1000 mg

Dajte zelenej káve šancu pri chudnutí

Extrakt zo zelených kávových zŕn sa javí ako užitočná pomôcka pri chudnutí. Môže mať tiež pozitívny vplyv na metabolizovanie glukózy a na krvný tlak. V konečnom dôsledku, jediná osvedčená vec vedúca k dlhodobým výsledkom je zmena jedálnička. V tomto ohľade sa ako najefektívnejšie javí zníženie množstva prijímaných sacharidov a zvýšenie konzumácie proteínov. A zároveň treba zdôrazniť, voľte čerstvé, nespracované potraviny.

Extrakt zo zelených kávových zŕn určite vyskúšajte. No nezabúdajte, že chudnutie je maratón, nie šprint.

Nenašli ste? Skúste vyhľadávanie:

Hľadať...
search

Súvisiace produkty

star_border star_border star_border star_border star_border
star star star star star
6 hodnotení
19 €​ 13,30 € až 4 týždne liečby
Pozrieť
star_border star_border star_border star_border star_border
star star star star star
59 hodnotení
Akcia -30%
51 €​ 45 € dávka na 1 mesiac
TOP AKCIA -30% Konečná cena: 31,5 €
Pozrieť

Odporúčané čítanie

Súvisiace čítanie z knižnice

Diskusia

Zatiaľ bez otázok a diskusie.


Tu zadajte hľadané slovo alebo výraz. Potom kliknite na lupu alebo odošlite enterom.