Znížiť svoju hmotnosť je čosi, o čo sa v určitom období svojho života snažil už asi každý. Väčšinou sa snažíme schudnúť preto, aby sme vyzerali dobre. Stúpa nám tak sebavedomie a sami so sebou sa cítime lepšie. Chudnutie je dôležité aj zo zdravotných dôvodov.
Obézni ľudia majú väčšie sklony k chorobám srdca, cukrovke a iným zdravotným problémom. Mnohí ľudia dúfajú, že existuje zaklínadlo či zázračný elixír, či tabletky na chudnutie, ktoré nás zbaví neželaných kíl a nežiaduceho tuku. Jediná vec, ktorá skutočne funguje, je ale úplná zmena životného štýlu. To znamená konzumácia zdravých jedál v správnom množstve a fyzická aktivita. Len takto môžete schudnúť a hmotnosť si aj udržať. Pokiaľ ide o stravovanie, je potrebné voliť zdravé, nutrične bohaté potraviny. Vďaka nim sa nám podarí schudnúť a nestrádať z hľadiska príjmu potrebných živín.
Bobule goji
Goji možno nájsť prevažne v himalájskej oblasti Tibetu a Nepálu, a tiež severnej a južnej Číny. Tieto bobuľové plody nazývané tiež Lycium barbarum alebo vlčie bobule, sú sýto červené a po usušení pripomínajú hrozienka. Majú jemne sladkokyslú chuť, ktorá sa často prirovnáva k mixu hrozienok, čerešní a brusníc.
Goji boli v krajinách svojho pôvodu po stáročia využívané jednak ako potravina a tiež ako súčasť prírodnej medicíny. Používajú sa pri riešení množstva zdravotných problémov. Vraví sa, že ľudia z týchto oblastí žijú dlhšie vďaka konzumácii bobúľ goji. Západný svet ešte len prednedávnom objavil terapeutické a nutričné benefity goji.
Goji obsahujú ohromné množstvá:
- Betakaroténu
- vitamínu C
- železa
- bielkovín
- 18 aminokyselín
- 21 stopových prvkov ako železo, vápnik, fosfor, selén, zinok a meď, vitamín B1, B6 a B2
- vysoké hladiny polysacharidov.
Goji a chudnutie
Hlavný dôvod, prečo ľudia priberajú je fakt, že nedokážu kontrolovať svoj apetít. Dopriavajú si škrobové, sladké jedlá. Ďalším dôvodom je nedostatok pohybu a cvičenia. Na obe tieto oblasti sa môžeme ľahko zamerať vďaka tomu, že do svojho jedálnička pridáme bobule goji.
Goji majú nízky glykemický index. V potravinovej tabuľke sú potraviny s hodnotou 70 a viac považované za potraviny s vysokým glykemickým indexom. Nízky glykemický index znamená hodnotu 55 a menej. O potravinách s nízkym glykemickým indexom sa tvrdí, že rýchlo utlmia hlad a znižujú túžbu po jedle. Ak goji prirovnáme k inému ovociu, ako napríklad jablká, pomaranče, banány, červený melón, hrozienka alebo ananásový melón, majú práve goji najnižší glykemický index 29. Konzumácia goji navyše redukuje naše chúťky na škrobové a sladké jedlo, z ktorého sa priberá.
Goji pozostáva z 21% z vlákniny. Všetky potraviny s vysokým obsahom vlákniny kontrolujú hodnoty cukru v krvi a náš apetít. Vďaka nim sa dlhšiu dobu cítime sýty, čím sa znižuje príjem potravy. Goji obsahujú tiež chróm, ktorý napomáha pri kontrole množstva cukru v krvi, udržiava pri chudnutí svalovú hmotu a pomáha telu pri rýchlejšom spaľovaní tukov. Zabraňuje priberaniu, pretože vďaka nemu svaly dokážu oveľa efektívnejšie spaľovať kalórie. Konzumácia goji pomáha aj pri správnom fungovaní metabolizmu.
Jedlo, ktoré skonzumujeme, by sa malo premeniť na energiu. V opačnom prípade sa mení na tuk a spôsobuje priberanie. Bobule goji sú bohaté na živiny, ktoré sa na energiu premeniť dokážu. Ide napríklad o:
- Vápnik, ktorý znižuje množstvo tuku a posilňuje kosti.
- Tiamín (vitamín B1), ktorého je v goji veľmi veľa, dokáže efektívne meniť uhľohydráty na energiu. Tiamín pomáha aj pri fungovaní štítnej žľazy. Problémy so štítnou žľazou môžu byť tiež jednou z príčin priberania.
- Goji núka vyrovnanú kombináciu minerálov, ktorá podporuje správny metabolizmus bielkovín.
Draslík a aminokyseliny objavené v goji pomáhajú telu produkovať viac rastových hormónov. Tento fakt je obzvlášť prínosný pre starších ľudí, ich produkcia rastových hormónov totiž klesá. Dostatok rastových hormónov pomáha svalovej hmote spaľovať potraviny na energiu a „palivo“ pre telo. Bránia nadmernému ukladaniu kalórií vo forme tuku.
Goji dokáže zmierniť hladiny stresu. V strese skôr siahneme po vysokokalorických potravinách s veľkým množstvom tuku. Stres telu tiež bráni v spaľovaní tukov a vo vylučovaní rastových hormónov. Goji je zárovň adaptogénom, ktorý znižuje hladiny stresu a kortizolu, teda práve tých faktorov, ktoré spôsobujú priberanie.
Adaptogén tiež pomáha telu s výdržou pri cvičení. Znižuje hladiny únavy, zvyšuje vytrvalosť, zlepšuje využitie kyslíka. Teda zvyšuje výdrž, zlepšuje cirkuláciu krvi a v konečnom dôsledku udržuje zdravé srdce. Goji posilňuje štítnu žľazu, hypofýzu, týmus a nadobličky. Vďaka množstvu obsiahnutých živín dokážu bobule goji regenerovať svaly, napr. polysacharidy znižujú svalovú únavu a bolesť svalov. Goji chránia aj obličky a eliminujú toxíny.
Bobule goji tak bohaté na živiny majú na to, aby sa stali neoddeliteľnou súčasťou programov na chudnutie.
Konzumáciou goji počas dvoch týždňov sa zlepší nielen celkový pocit pohody, ale aj fungovanie gastrointestinálneho traktu. To aspoň tvrdí nová klinická štúdia.
Goji dodáva energiu a pocit šťastia: štúdia
Časopis Journal of Alternative and Complementary Medicine publikoval štúdiu kontrolovanú placebom, s náhodným výberom testovaných. Táto štúdia má byť prvou, ktorá sa vykonala mimo Číny a ktorá potvrdzuje všeobecný pozitívny dopad konzumácie goji.
Podľa výsledkov štúdie, ľudia, ktorí užívali goji počas 14 dní, udávali nárast energie, zlepšenie kvality spánku, duševnej ostrosti, pokoja a duševnej spokojnosti, rovnako ako zlepšenie pravidelnosti gastrointestinálnych funkcií.
Goji, alebo inak lyceum barbarum, sa v Ázijských krajinách ako je Čína, Kórea a Japonsko, využíva už vyše 2500 rokov, práve vďaka svojmu pozitívnemu vplyvu na zdravie, hlavne pokiaľ ide o starnutie, správne fungovanie zraku, obličiek a pečene.
Metodológia
Štúdie sa zúčastnilo 35 osôb. Pri všetkých zúčastnených sa jednalo o zdravých dospelých, boli náhodne zaradení buď do goji skupiny alebo do placebo skupiny.
Zúčastnení sa najskôr podrobili dvojtýždňovej „očiste“, počas ktorej nesmeli konzumovať žiaden produkt či výživový doplnok, energetický nápoj alebo zelený čaj s obsahom goji.
Následne, počas ďalších 14 dní, užívali buď placebo produkt alebo goji, a to každý deň po raňajkách.
Účastníci testu vyplnili na začiatku aj na konci testovacieho obdobia dotazník, kde hodnotili na stupnici od 0 do 5 svoje všeobecné pocity spokojnosti, neurologické a psychologické zvláštnosti, problémy týkajúce sa čriev a žalúdka, pohybového ústrojenstva a srdca a ciev, prípadne ďalšie nepriaznivé efekty.
Výsledky
Podľa autorov štúdie boli zistené „podstatné rozdiely“ medzi prvým a pätnástym dňom v skupine konzumujúcej goji.
Respondenti udávali „podstatný nárast“ ich športovej výkonnosti, kvality spánku (80% udávalo zlepšenie spánku). Podstatne sa zlepšila aj schopnosť sústredenia sa a celkový vnútorný pokoj. Približne 50-60% osôb z goji skupiny udávali pocity dobrého zdravia, spokojnosti a šťastia.
Asi 50% tvrdilo, že sa cítia menej unavení, majú počas celého dňa viac energie a zvýšila sa ich športová výkonnosť.
Ďalšie, ústne tlmočené, efekty na goji skupinu, zahŕňali zníženie menštruačných bolestí u niektorých žien, nárast sexuálnej aktivity a výkonu, zlepšenie kvality pleti a tvrdšie nechty.
Placebo skupina udala počas 14 dennej periódy dve štatisticky významné zmeny. Pálenie záhy a pocity šťastia.
Podľa autorov výsledky „jasne dokazujú“ udávané výhody konzumácie goji. Autori tiež navrhujú uskutočnenie ďalších výskumov, aby sa potvrdili a rozšírili znalosti o pozitívnych zdravotných dopadoch goji.
Goji – rady na záver
Z goji vyťažíme najviac vtedy, ak jeme celé čerstvé bobule. K nim sa ale dostaneme iba ťažko. Existujú aj výživové doplnky a extrakty a tabletky s obsahom goji.
Je pravdou, že produkty z goji obsahujú vynikajúcu kombináciu vitamínov a minerálov vhodných práve pre potreby chudnutia. Nízky glykemický index nás chráni pred zbytočným prejedaním sa. Obsah vlákniny nám zaručuje dlhodobejší pocit sýtosti. Práve preto môžeme využiť goji ako súčasť efektívnych programov na chudnutie a neskôr ako potravinu pre zdravý životný štýl.